Почивка на море Почивка На море 2021 | Балчик | Комплекс "Калейдоскоп" (почивна станция "Зелена перла") | Информация за курорта Балчик Добави в любими | Стартова страница
Преведи на:
За Балчик | Настаняване | Фотогалерия | Резервации | Книга за гости | Контакти
реклама от namore.info

Резервации

цена на нощувка
12-20 лв.


Направи резервация

Балчик е град в Североизточна България, намира се в Област Добрич и е близо до Варна.

Намира се на черноморския бряг — в близост са курортите Албена, Кранево, Златни пясъци и градовете Варна, Добрич и Каварна. Геоложката основа е от бял варовик. Проблеми със свлачищата стоят пред повечето собственици на къщи. Като цяло температурата на морската водата е 2–3 градуса по-ниска отколкото по южното българско Черноморие.

Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешния град. Открити са тракийски предмети на възраст над 2000 години (чаши, метални съдове, накити, оръжия). През 2007 година бяха разкрити основите на храм на Кибела от елинистическата епоха с множество статуи, фризове, фигурални композиции и украса. По времето на античната колонизация на Черноморието градът се е наричал Дионисополис (градът на бог Дионис), а прабългарското му название (вкл. по време на управлението на Балик, на чиято държава градът е столица) е Карвуна.

В Средните векове там се е издигала крепостта Круни (Kрunoi), която е бранила брега от нашествия по море. Една от хипотезите за името на града е куманската дума баликчик -"градче" (проф. Ив. Добрев). Съществуват още две предположения за названието - от Балик, феодален български владетел на Добруджа, както и "балчук" (турска дума, означаваща "калищата" предвид на стичащите се бели кални потоци след всеки дъжд).

Балчик е част от Стоте национални туристически обекта.

Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” - лятна резиденция на румънската кралица [Мария], построен по време на румънската окупация на Южна Добруджа (1919-1940 г.), след което придаден към българското Министерство на културата като творческа база, а градината - на Софийския университет като ботаническа градина за развитие на уникални видове.

Ботаническата градина на Софийския университет, която съдържа втората по големина кактусова колекция в света след тази в Монако, както и други уникални растения, започната от академик Асен Дацев.

Университетската ботаническа градина и Дворецът представляват безспорно визитната картичка на Балчик. На 27 юли 2005 градината отбелязва 50-годишнина от своето създаване. През 2006 г. университетската ботаническа градина отваря своята новоизградена част, предназначена специално за посещение от хора с увреждания. Тя е официално открита на 50-годишния юбилей. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. Университетската ботаническа градина В града е сформирана самодейна театрална група към читалище "Паисий Хилендарски".

 

 

Сайт на община Балчик: www.balchik.bg